Koud douchen, “Hoe dan?”, “Zo dus…”

Ik vertelde een vriendin die ik een tijdje niet had gezien, dat ik tegenwoordig (bijna) elke ochtend een koude douche neem. Ze keek me met grote, met een mengeling van ongeloof en respect uitstralende, ogen aan. “Hoe dan?”

Ik herkende die blik, die had ik zelf tot voor kort ook in mijn ogen als iemand me tussen neus en lippen door vertelde dat hij elke dag begon met een koude douche. Het leek me vreselijk, het is immers zo lekker om heerlijke stralen warm water over je heen te laten lopen. Dat je dan na het douchen heel snel afkoelt in een nauwelijks verwarmde badkamer, ben je dan de volgende dag al weer helemaal vergeten. Dan zet je de douche weer aan terwijl je wacht tot het water warm wordt.

koud douchen
immuun systeem
ishnaan
weerstand
bruin vet
Hooghalen
assen
beilen
energie
herstel
huid
yoga
leefstijl
water
schrubben
wadlopen
wadlopen in stilte
Koud douchen in de Waddenzee

Waar is koud douchen goed voor?

Er zijn heel veel dingen waar koud douchen goed is, sommige zijn misschien voor de hand liggend, andere verrassend:

 • versterkt je weerstand omdat je immuun systeem door de koude douche wordt geprikkeld en meer witte bloedcellen gaat produceren;
 • je lichaam gaat wit vet omzetten in bruin vet . Bruin vet zorgt ervoor dat je het warm blijft houden als het koud is door vet te verbranden. Een vette vetverbrander dus!
 • verbetert je bloedcircualtie door vernauwing en later weer verbreding van je bloedvaten in de huid. Hierdoor krijgen ook je organen extra bloed doorstroming;
 • je krijgt er energie van door een sneller kloppend hart, meer bloedstroming naar je hoofd, wakker!
 • sneller herstel na sportprestaties vanwege het sneller stromende bloed krijg je een snellere afvoer van afvalstoffen;
 • goed voor je huid;
 • je bouwt wilskracht en discipline op;
 • je leert je lichaam om veerkrachtiger te reageren op stress;
 • minder gasverbruik.

Toch is, dit alles wetende, de drempel nog enorm groot, om daadwerkelijk onder de koude douche te gaan staan. Zo ook voor mijn vriendin.

Koud douchen is in de yogatraditie, waar de koude douche “Ishnaan” heet, een onderdeel is van de yoga leefstijl. Ishnaan is niet zomaar onder de koude douche gaan staan. Je doet dit met respect voor je lichaam dat voor ongeveer 60 % uit water bestaat.

“Zo dus…”

Dit vertelde ik mijn vriendin: “Eerst ga je je hele lichaam van top tot teen droog schrubben met een ruwe washand of borstel. Als je richting je hart strijkt, is dit ook nog supergoed voor je lymfesysteem. Daarna masseer je jezelf helemaal in met amandelolie (gaat niet in je kleding zitten) en dan ga je naar de douche en zet je de koude kraan aan. Je begint bij je voeten, onderbenen, bovenbenen onder de koude straal, alles zorgvuldig masseren. Daarna je armen. Je spletst water in je gezicht en daarna je romp. Ik heb verschillende manieren voor mijn romp geprobeerd. Ik begin met de oksels, dan de voorkant en dan de achterkant, maar misschien is voor jou een andere volgorde fijner.

Dit ritueel herhaal je nog twee keer, dan kan je nog blijven staan of ben je klaar. Zelf was ik mijn haren meestal met warm water, maar ook hiervoor is koud water heel geschikt. Zo dus…”

Vergeten te vertellen

Ik heb haar nog niet weer gesproken, maar ik ben heel benieuwd of mijn verhaal enthousiast genoeg was om het te proberen. Ik ben haar vergeten te vertellen dat het gevoel dat je hebt als je de douche uitzet en je je afdroogt zo heerlijk is. De temperatuur van de badkamer is altijd warmer dan de temperatuur van je lichaam, dat na het douchen aangenaam tintelt en weer opwarmt. Dit weet jij nu wel!

Ik ben ook heel benieuwd of jij nu inspiratie hebt gekregen om morgenochtend onder de koude douche te stappen.

Let op!

Disclaimer: Als je last hebt van hart- of vaatziekten, check eerst even een arts of je koud mag douchen. Beter ook niet doen tijdens zwangerschap, menstruatie of koorts.

4 thoughts on “Koud douchen, “Hoe dan?”, “Zo dus…””

 1. Ik douche lekker warm en eindig met geruime tijd op de koudste stand. Helemaal koud water kan niet doordat min / max begrensd zijn. Voelt idd heerlijk als je onder de douche uit komt 😎

 2. Op reis in Azië bestond de douche vaak uit een steelpannetje en een vat koud water. Scheppen en over je heen gooien. Nooit gedacht dat ik het gevoel daarvan zo zou missen als ik weer thuis was.

 3. Ja, bij mij ook zo.
  Kom een keer thuis heeft iemand een mooie grote douchekop op mijn tafel gelegd, eentje die je zo aan de muur kunt schroeven met een paar parkers, dus meteen gedaan, gardena koppelig er aan en 10 minuten later had ik een koude buiten douche.
  Ik ben er meteen mee begonnen en sindsdien douche ik me s’morgens en s’avond koud buiten in weer en wind, het bevalt me super en hoop dat ik het zo het hele jaar kan blijven doen, voorlopig bevalt het mij uitstekend en voel ik mij er kei goed bij.
  En…… het scheelt badkamer poetsen. 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *