5 redenen om Wandelyoga te doen

wadlopen in stilte
wandelyoga
blotevoetenwandeling
yoga
kundaliniyoga
rust in het hoofd
lichaamsbeweging
wandelyoga op het Wad

“Ik dacht dat je dit al heel lang deed, zo komt het op mij over” zei een van de deelnemers van de wandelyogales laatst. Dat snap ik wel, ik voel me helemaal thuis in mijn natuurlijke omgeving als ik in de natuur aan het wandelen ben, liefst op blote voeten. Als ik daar dan ook nog yogales bij mag geven, waar mensen blij van worden, is het plaatje helemaal compleet.

Wandelyoga is eigenlijk de combinatie van twee passies van mij, wandelen en yoga. Ik heb er een combinatie van gemaakt, die geschikt is voor iedereen die een stukje kan wandelen. We wandelen, doen staande yoga oefeningen, lopende meditaties, aandacht- en ademhalingsoefeningen. Het is heerlijk om mensen mee te nemen de natuur in en onderweg oefeningen te doen. Er wordt weinig gepraat, wat de beleving intenser maakt.

Van fitness naar yoga, een speelse stap

Het was 5 maart 2020, ik weet het nog goed, de verjaardag van mijn dochter. Ik had die ochtend fitness les gegeven bij de plaatselijke sportvereniging. Daarna gingen we naar mijn dochter in Groningen om haar verjaardag te vieren.

Corona was op de verjaardag voor het eerst gespreksonderwerp, het was groot nieuws want de studenten van het corps waren met zijn allen afgereisd naar Italië, de Corona brandhaard van Europa op dat moment. Het vervolg weten we allemaal, de lockdown. Mensen mochten elkaar niet meer ontmoeten, dus ook geen fitness meer.

Na een tijdje on-line-bewegen mochten we weer buiten sporten. Ik ging met een groepje het bos in, wandelen en onderweg oefeningen doen met wat we tegenkwamen. Van opdrukken op een bankje tot, met een boom als steun, oefeningen doen. We hebben ontzettend veel lol gehad samen, er werden spelletjes bedacht, “wie een takje aanraakt op het smalle paadje moet 10 squats doen” en er werd gezongen.

Naast de oefeningen uit de fitness voegde ik oefeningen uit de yoga aan deze sport-wandelingen toe. Op een gegeven moment vroegen ze: “Marijke, gaan we nog even weer een ademhalingsoefening doen?”. Op dat moment maakten mijn hart en brein een gelukssprongetje, wat fijn ze merken dat yoga iets met ze doet! Vlak voor de zomervakantie mochten we weer binnen en stopten de wandelingen.

Het zaadje groeit

Het zaadje voor de wandelyoga was geplant en mocht gaan groeien. De zondag leek mij een mooie dag om met “wandelyoga” te beginnen. Gedurende de hele zomervakantie druppelde het klanten, meestal 1 maar ook wel eens 4, vaak vakantiegangers. Elke wandeling was genieten, voor zowel de deelnemers als mezelf. Inmiddels zijn er een paar vaste wandelyogi op de zondagochtend en ben ik het repertoire van oefeningen aan het uitbreiden. Voor de oefeningen laat ik me inspireren door de Kundalini yoga die veel staande series oefeningen heeft en rijk is aan verschillende meditaties. Yogaleraren voor mij bedachten de variaties treeyoga en breathwalk, oftewel boomyoga en ademwandelen, die ik ook in mijn lessen toepas. Inmiddels heb ik veel ervaring opgedaan met wandelyoga, ook met grotere groepen zoals in Grijpskerk, waar ik gedurende de vakantie van een yogadocent, haar groep yogi mocht lesgeven en tijdens de jaarlijkse “Wadlooptocht in stilte”.

Waarom zou je wandelyoga doen?

Er zijn natuurlijk heel veel redenen, maar hier een paar van de voordelen:

  • je bent in de natuur, er is veel groen en zuurstof aanwezig, waardoor je je vanzelf al beter voelt dan binnen
  • door de oefeningen beleef je de natuur en jezelf als onderdeel van de natuur intenser
  • de combinatie natuur en yoga geeft rust in je hoofd
  • je doet aan lichaamsbeweging, wat gezond is
  • alle voordelen die yoga en wandelen hebben, pak je mee

En dan hier ook nog een paar praktische overwegingen om het een keer te proberen:

  • het is coronaproof, buiten en op veilige afstand van elkaar
  • leuk om een keer met een groepje vrienden of collega’s te doen
  • laagdrempelige manier om kennis te maken met yoga en te ontdekken of yoga iets voor je is, wandelen kan je al…
  • …. en misschien verzin je zelf nog iets erbij….

Ik neem je graag een keer mee op een reguliere wandelyoga les op de zondagochtend. Je mag me ook uitnodigen voor een gelegenheid bij jou in de buurt.

1 thought on “5 redenen om Wandelyoga te doen”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *